Ползотворно изхвърляне на стари мебели до сметище в града

Изхвърляне на боклуци
Изхвърляне на боклуци

При подготовка на жилище за ремонт или продажба, както и след покупка на нови мебели остро изниква въпроса по изхвърляне на стари мебели до сметище.
Да се избавите от тях не е толкова просто. Отначало мебелите трябва да се разглобят, а след това да се изнесат от жилището, за да се извозят до мястото за утилизация. За осъществяването на всичко това е необходимо време, сили, определени умения и разбира се – пари.
И ако с последното достатъчно добре се справяте, то с първите три фактора в условията на съвременният градски живот нещата не стоят така. Затова не се учудвайте, че болшинството хора предпочитат да се обърнат към професионалисти.
Техните предложения по изхвърляне на стари мебели до сметище са:

– Поръчвайки извозване на стари мебели до сметище, ще получите цял комплекс от услуги. При това хамалите извършват сами извозването и утилизацията на мебелите, а вие заплащате достъпна цена;
– Опитните специалисти акуратно и бързо ще извършат демонтаж на корпусната мебели, като ще разглобят меката мебел независимо дали са със стандартни или не стандартни размери;
– Извозването на стари мебели до сметище се извършва в удобно за вас време, без почивни дни, даже и вечер;
– Приемайки поръчка за извозване на стари мебели до сметище, диспечера ще ви зададе няколко уточняващи въпроси, за да изясните стойността на услугата;
– Утилизацията на стари мебели, се провежда чрез помощта на хамали с гаранция за отсъствие, на какъвто и да е проблем със службите по жилищно — комунално стопанство;
– При необходимост се предоставят всички необходими счетоводни документи и актове за утилизация;
– Хамалите оказват услуга по извозване на стари мебели до сметище, както на физически, така и на юридически лица;

Изхвърляне на стари мебели
Изхвърляне на стари мебели

Подготовка на мебелите за извозване – за да се избегнат непредвидени обстоятелства, преди пристигане на хамалите е добре щателно да проверите съдържимото на всички чекмеджета.

От какво се състоят мебелите?

Преди да пристъпите към утилизация на мебели е нужно да ги разглобите на съставни елементи. Да вземем за пример, диван: метални крачета, дървена рамка (дори по някога всичко е от дърво), тапицерия и пълнеж с пяна. И всичко, четири основни елемента: тъкан, дърво, метал и пяна.

А, ако на утилизация предстои стар бюфет или гардероб? Тук може да се добавят още два материала: пластмаса и стъкло.

Така, че преди да пристъпите към утилизация на мебели е нужно да се разглобят на съставни части, а след това към преработката им.
Утилизация на металните части на мебелите

Металните части на мебелите (като правило, са ръкохватките и крачетата и носещите елементи на рамките), които се отправят за преработка заедно с другите метални отпадъци. Те отначало се сортират по вида метал, а след това отиват за претопяване. В резултат на това се получава високо качествен метал, който може да се използва отново и отново за изработката на нови мебели и техника.
Утилизация на пластмасата.
Пластмасата също се разделя на две подгрупи, преди да се отправи за преработка: твърда и мека и се утилизира отделно.
Преработената твърда пластмаса се използва при изработка на нова техника и мебели, а меката служи за създаване на опаковки за не хранителни продукти и полиетиленови пакети.
Утилизация на пресовано дърво.

Извозване на мебели
Извозване на мебели

От ПДЧ и МДФ, както и от стари дървени елементи на мебели се правят специални брикети и пелети (дървесни гранули), които се използват за отопление на частни жилища и стопански постройки. Освен това дървесните материали широко се използват за изработка на хартия с различно качество. Например, тоалетна хартия или салфетки могат да бъдат направени от стари платна ПДЧ или МДФ, защото за изработката на офисна хартия е нужно истинска дървесина с целулоза.
Утилизация на тъкан и пяна /пълнеж на диван и кресла/
Тъканта и пяната в процес на преработка се раздробява и се използва за пълнеж на спортно оборудване (боксови круши и топки), както и за основа на килими.

Отправяйки за преработка стария тапициран диван, вие ще дарите живот на нови мебели, техника и спортно оборудване. Тъканите, имащи полимерна основа, подлежат на циркулационна пиролиза. Това е нова технология за преработка, която се основава на компонентна деструкция на изходния материал. В резултат на това се получава ново вещество, което след стадия на предварително обогатяване се превръща в течно гориво.
Извод:
Накратко, старите мебели могат да станат основа за създаване на множество нови полезни вещи. Търсейки помощ от хамалите за изхвърляне на стари мебели до сметище до полигона за преработка вие ще дарите не само нов живот на мебели и техника, но ще съхраните чиста околната среда.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.